søndag 22. august 2021

Fjell med fjordutsikt: Hest (1062 moh) på Nessane

Flott utsikt over Sognefjorden frå Hest

Å gå på fjelltur er meir populært enn nokon gong, og særleg fjell med fjordutsikt er blitt ein stor hit når det gjeld populære turmål. Mange stader har opplevd stor turistauke som følgje av nettopp det. Molden i Lustrafjorden er eit klassisk eksempel på dette. Eit turmål som er oppnåeleg for dei fleste og som belønnar deg med ei utruleg utsikt når du kjem på toppen! Tilsvarande har du også Bakkanosi og Breiskrednosi i Nærøyfjorden. Dette er litt meir krevjande turar med mange kilometer og høgdemeter, men utsikta på toppen er upåklageleg og slitet for å nå toppen vert fort gløymt! Bøttejuvet i Årdal er også ein fjelltopp som eg har inntrykk av at mange har besøkt i løpet av sommaren. I Balestrand finn du dei 4 flotte toppane: Raudmelen, Vindreken, Keipen (Sognefjorden sitt svar på Trolltunga) og Tjuatoten. Underleg nok har ikkje desse turane tatt heilt av på sosiale medie endå, men dei er på god veg! Og med all grunn for makan til flotte turar skal du leite lenge etter! I Balestrand kan du ta deg eit 3-4 dagars opphald og velje og vrake i flotte fjelltoppar med panoramautsikt. 

Eg kan halde fram med å nemne mange flotte turmål langs Sognefjorden - for her bugnar det nemleg av fine turar. Eg synast det er ekstra kjekt å slå eit slag for dei turane som endå ikkje er så kjende og der du slepp å møte så mykje folk. Om det er eit ynskje..... 

Eg vil derfor tipse deg om ein flott fjelltur litt lenger ute i fjorden - på Nessane. Nessane tilhøyrde tidlegare Balestrand kommune, men ettar at Balestrand vart samanslått med Leikanger og Sogndal, så fekk Nessane tilhøyre Høyanger kommune i staden. 

Fjellet har det kanskje litt uorginale namnet Hest - for fjell med "Hest" i namnet har vi mange av: Berre nokre steinkast lenger inne fjorden ligg det eit anna fjell som også heiter Hest. I Jostedalen finn du eit fjell som heiter Hest, og for ikkje å snakke om alle dei fjella som har namnet -hest i tittelen: Storehesten, Lisjehesten, Hesteggi, Laukelandshesten, Romehesten - ja, for å nemne nokre. 

Så for at det ikkje skal vere noko tvil om kva fjell vi snakkar om: Dette turtipset handlar om Hest på 1062 moh på Nessane i Høyanger kommune. 

Kartutsnitt som viser kor Hest ligg i forhold til Nessane. Toppen og startpunktet er markert med raud ring. (kartutsnitt frå ut.no). 


Turskildring Breistølvegen - Hest: 

På ut.no er det skildra ikkje mindre enn 4 alternative ruter til toppen. Fleire av desse går frå fjorden av opp, men du kan spare deg nokre høgdemeter ved å køyre opp i Nessadalen. Frå du tar av frå RV 55 ved Nessane, er det drøye 5 km opp i dalen til Dalen. Du kan så velje om du vil parkere inst i dalen eller betale kr 30 i bompengar på Breistølvegen for å kunne køyre eit lite stykke lenger. 

Lengd: ca. 3,5 km ein veg

Stigning: ca. 650 høgdemeter

Tidsbruk: ca. 1,5 time opp

Ved parkeringa er det skilta ruter til Breistølen og ein rundtur som kjem ned att i Tenndalen. Du skal ikkje følgje desse, MEN gå over brua. Der finn du raude merke som du kan følgje heile vegen til topps. Merkinga er veldig god å ha, for stien ber ikkje preg av å vere altfor mykje brukt og er stadvis vekke. Stien slynger seg også ein god del oppover - nokre gonger kan det kjennast som du går feil veg, men set di lit til at raudmerkinga fører deg til rett stad! 

Denne vandraren møter deg på parkeringa


Eg har ikkje prøvd å gå dei andre rutene til topps, men ut i frå merkinga frå toppen og nedover, så ser det ut til at desse er like godt merka som den ruta vi gjekk. I omtalen på ut.no  står det også at dei er merka. Rutene frå fjorden vil i større grad gje deg fjordeutsikt heile vegen. 

Eg vil anbefale at du tar turen frå varden (toppunktet) og fram på kanten slik at du ser ned til Nessane og får endå betre utsikt utover og innover fjorden. 

På veg fram på kanten frå varden

Utsikt ned til Nessane og utover fjorden

Utsikta innover fjorden - mot Finnabotn og Vik

Vi møtte berre ein person på turen vår - på ein godvèrsdag i ferien! Så her er per no ingen fare for fulle parkeringsplassar eller at du må gå i kø om du vel denne turen! Det vi derimot såg ein del av - det var molter. Så medan vi høyrde på avslutninga av Norge sin semifinalekamp i handball under OL - der dei måtte innsjå at draumen om gullmedalje gjekk tapt, så kunne vi i staden gå omkring og hauste av skogens gull!Nokre fleire bilete frå turen: Siste meterane opp mot varden på toppen2 kommentarer:

  1. Fantastisk ... jeg liker turene med utsikt over fjorden ... spesielt bra for ikke å gå seg vill :-)) Takk for flotte bilder ... og jeg lengter etter turene på Vestlandet og håper det vil snart igjen gi en ferie. Mange hilser til deg og jeg ønsker deg mange flere flotte turer på fjell om høsten med dine nærmeste.

    SvarSlett
  2. Av en eller annen grunn dukka dette innlegget opp på leselista mi først nå, omtrent ett år etter. Men jeg har lest og studert bildene. Alltid kjekt å lese blogginnleggene dine. Av alle de toppene du nevner har jeg bare vært på Molden, og det er hele 16 år siden.


    Mvh Ingunn

    SvarSlett

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!