søndag 28. februar 2021

Trollehola på Husevågøy

Trollehola på Husevågøy

 "Hei, Liv Janne," sa ein bekjent av meg då eg møtte han i skiløypene på Langeland i vinter, "den bloggen din er berre sååå bra!" Litt unnskyldande måtte eg no seie at "Jo, takk, det var kjekt å høyre, men no er eg no ikkje så veldig aktiv lenger...". "Ja, men den har jo ufatteleg mange gode turtips, så den brukar vi aktivt og eg kjenner mange som  skryt av den!". Eg har ikkje snakka med vedkomande på fleire år, så det var særs uventa å høyre, men ikkje desto mindre kjekt! Med jamne mellomrom kjem det liknande kommentarar frå folk eg møter, både kjente og meir ukjente - så det er tydeleg at bloggen lever livet sitt sjølv om eg ikkje oppdaterer så ofte. Men det gjev jo sjølvsagt inspirasjon og lyst til å skrive meir - berre eg tar meg tid til å prioritere det!

Så dette innlegget er inspirert av alle dei som har gitt meg fine tilbakemeldingar -TAKK alle saman! Og eg håpar at DETTE innlegget vil gje deg inspirasjon til å turen til ei øy som du kanskje ikkje elles hadde tenkt du skulle besøke!  

Øya Husevågøy vart sett opp på lista over ynskte turmål før sommaren i fjor - inspirert av det flotte turmålet Trollehola. Ein tur til Husevågøy passar fint både som dagstur eller helgetur med overnatting i telt. Sidan det er korte avstandar på øya og lite biltrafikk, går det også fint å setje att bilen på kaia og ta med seg sykkelen over på øya. 

Kartutsnitt over Husevågøy frå ut.no

Husevågøy er ei øy i Kinn kommune og ligg ytterst i Nordfjord mellom Bremangerlandet og Vågsøya.  Arealet er 9,3 km2 og øya har om lag 30 fastbuande. For å kome dit må du ta ferja som går mellom Måløy og Oldeide. Frå ferjekaia er det 5,5 km til busetnaden i Husevåg som er startpunkt for tur til både Trollehola og topptur til Rønelden (321 moh) eller Kletten som den blir kalla lokalt. 

Vi rakk ikkje turen til Husevågøy i løpet av sommaren, men brått dukka det opp som ein moglegheit i vinterferien då vi hadde planlagt ei overnatting på DNT-hytta Kråkenes fyr. Vinteren som var både kald og fylt av skiturar for eit par veker sidan, er no blitt til vår på 1-2-3 og tid for fotturar igjen. 

Etter til dels regnfulle dagar, hadde yr lova at det skulle glimte til av sol i løpet av dagen. På vegen mot Oldeide, dryppa regndråpane jamt og trutt og skodda låg langt ned mot sjøkanten. Men vi såg at det gradvis letta og vel over med ferja og mot Husevåg, så dukka sola plutseleg opp. 


Turen til Trollehola og Kletten startar ved ein nedlagt skule som i dag fungerer som eit ope grendahus. Her kan du gå inn og varme deg, gå på do, ta ein kopp kaffi og lese ei bok medan du ventar på ferja.

På veg mot Trollehola, stig du først oppover til 99 moh, før du går ned att til sjøkanten, vandrar langs denne før du skal opp 40 bratte høgdemeter til hola. Nesten på høgaste punktet på turen - etter drøye 500 meter, kjem du til stidele mellom Trollehola og Kletten. 


Vi valte først å gå til Trollehola sidan det framleis låg litt tåke på toppane. Frå start og fram til hola er det 2,6 km. Mykje våte parti på turen, så greitt å ha støvlar eller gode fjellsko om du vil unngå å bli søkkande våt. Elles lettgått tur og godt merka. Undervegs på turen, går du også forbi nokre helleristningar som er merka med eit attraksjonsskilt. Dei var ikkje veldig synlege, så sjansen for at du hadde gått rett forbi om det ikkje var merka, er veldig stor. 

Sjølve Trollehola er 20 meter høg og 30 meter djup. Vi skimta nokre sauer som beita i området, men dei sprang avgarde då vi nærma oss. Vel oppe i hola, erfarte vi at hola var ein populær plass for desse dyra - det var fullt av saueskit i heile hola. Vi fekk ikkje veldig lyst til å verken dette eller setje oss ned å ete nista i hola for å seie det slik.... Lukta var også noko intens. Men vi måtte jo sjølvsagt inn og utforske hola uansett! 


Vi hadde 5 timar til rådvelde på øya før vi skulle ta ferja vidare til Måløy, og tenkte vi hadde veldig god tid! Men når ein kosar seg med å utforske, kjenne på sjøen, ta bilete og ta seg god tid med niste, erfarte vi at klokka gjekk veldig fort likevel. Planen var jo også å rekke oppom Kletten/Rønelden på returen. 


Frå start og opp til toppen av Kletten er det 1,6 km. Sidan det er same startpunkt som Trollehola, vart det ein avstikkar på drøye kilometeren èin veg for oss. Litt bratt stigning siste stykket opp til toppen og med utlagt tau enkelte plassar. Vel oppe på 321 moh, fekk vi ei spektakulær utsikt mot naturreservatet Klovningen og det berykta Stadhavet. Det blir sagt at toppen blei brukt i samband med eit varslingssystem der ein tente opp bål på spesielle toppar slik at folk som såg bålet blei varsla om farar som var på veg. 

Frå Kletten (321 moh) ser ein over til Vågsøya og Måløy sentrum

Utsikt ned mot busetnaden i Husevåg - startpunkt for turen

Øya og naturreservatet KlovningenVel nede att ved bilen, hadde vi framleis ein god halvtimes margin til ferja. Og tåka kom atter ein gong sigande frå aust og dekka til toppen vi nett hadde vore på! Snakk om å ha tima vèret godt! Vi skulle gjerne hatt endå meir tid til å utforske øya, og det er fleire turmål som fristar, men det får vi ta att ein annan gong. Uansett vart dette ein dag å bli glad av, og ein tur å anbefale både for store og små! 

4 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!