tirsdag 2. april 2019

Rundttur Bergen sentrum - Stolzekleiva - Fløien


Helgetur til Bergen kan by på så mykje - men når sola skin frå blå himmel og det er søndag - ja, då må vi ut på tur! Det tenkte visst halve Bergen også - for det var eit yrande folkeliv i stiane og vegane. Omgrepet "søndagstur" er tydelegvis framleis like gjeldande!


Stoltzekleiven har lenge stått ugjort på "to do" - lista vår over turar vi vil gå, så den var peika ut som dagens turmål. På ut.no fann vi ei fin runde der vi kunne gå rett frå hotellet vi budde på - Rundtur om Stoltzekleiven og Sandviksfjellet - og som då sjølvsagt gjekk via Stoltzekleiven.

Klar for trappetur!
Vi har gått nokre trappeturar og for ungane (og oss sjølve.....) er det  litt interessant å vite kor mange trappetrinn det EIGENTLEG er. Og kva kan vi rekne som trappetrinn? For her var mange variantar av det ein kunne definere som trinn oppover: "Er dette trapp, mamma?" "Kva med dette då?" "Kva skal vi telje med?" "Kor mange trappetrinn er det?"

Vi kom ut av tellinga, men visste at det i alle fall var færre trinn enn trappene i Høyanger og Tusentrinnstrappa i Selje. Men nøyaktig kor mange trinn det var, sleit vi litt med å finne ut av. Googlesøk har stadfesta at det tydelegvis ikkje er heilt enkelt å einast om dette - det varierte frå 700 - 900 alt etter kva nettside eg fann. Men det truleg mest nøyaktige svaret fann eg sjølvsag på heimesida til Stotzekleiven Opp - www.stoltzen.no. Der sto det i ein artikkel

"Mellom start og mål er det ca. 800 trinn (med tretrappetrinnene), en høydeforskjell på 315,5 meter og nydelig utsikt over Bergen sentrum. En telling av trappetrinnene foretatt i 2003 av Snorre Sebastian Slettemark ga 801 trappetrinn:

  • Det er 669 sikre steintrappetrinn i løypen. Et sikkert trappetrinn er et trinn du tydelig ser er lagt der for å fungere som et trappetrinn.
  • Det er 100 tretrappetrinn i løypen, og disse kommer mot slutten.
  • Det er 32 usikre trappetrinn opp. Et usikkert trappetrinn er et trinn som ikke er lagt der, men en stor stein midt i trappen, et trinn et lite stykke utenfor resten av trappen eller et veldigt lavt/tynt trinn.
Antallet varierer med hvor mange usikre trappetrinn du tar med. I Snorre Sebastian Slettemark sin telling ble det 801 trinn med de usikre, men dette varierer etter hvor mangen usikre trinn man tar med. Noen av trappetrinnene var så usikre at det ble valgt å ikke ta dem med." 
Ikkje rart vi kom ut av tellinga med alle desse usikkerheitane.... 😉

Trapp eller ikkje trapp - that's the question!

Melkesyren heiter det på eit punkt undervegs - og det kan eg love deg at du får om du spring oppover! Og her var det i alle fall trappetrinn!

Rundturen som vi tok, starta ved foten av Fløibanen, opp dei første svingane og deretter langs Fjellveien til vi kom til startpunktet for Stoltzekleiva. Då hadde vi gått nesten 2,5 km. Opp Stoltzekleiva er det 900 meter og 300 høgdemeter. Litt is i trappene gjorde det litt utfordrande når vi ikkje hadde broddar, men etter ein halv times tid, så var vi oppe og kunne nyte den flotte utsikta frå Sandviksfløyen (383 moh). Deretter gjekk vi opp til Storevatnet og følgde grusvegen til Fløien, for så å gå Fløisvingane ned att til startpunktet. Drøye 10 km vart det totalt sett.

På toppen av Stoltzen!

Flott skue over Bergen by!


Det er mange alternative turruter ein kan velje mellom, men det er god skilting, så ein finn fram nesten uansett!


Om du vil lese meir om turar i Bergen og byfjellene, kan du mellom anna besøke denne nettsida:


Planen vår var eigentleg å kjøpe is når vi kom til Fløien, men køane var uendeleg lange.... Så vi kosa oss i staden med det vi hadde med oss og såg på det yrande folkelivet.







Frå Storevatnet er det mange turmogelegheiter. Vi gjekk vidare mot Fløien. 

Vinterstemning og sol -
kan det bli betre?

På veg ned Fløisvingane med mange flotte utsiktspunkt


1 kommentar:

  1. For en fin tur dere har hatt! Har lest om denne Stoltzekleiva tidligere, og jeg må si at denne turen frister, men for meg må det eventuelt bli når det er bart. Er litt på hæla når det gjelder blogglesing om dagen, men nå var det på tide å komme meg ajour. Det er jo så hyggelig å følge med alle. Er imponert over de spreke ungene dine! Godt jobba!

    God tirsdagskveld fra Ingunn

    SvarSlett

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!