lørdag 11. januar 2014

Langs eggjene over Kjøsnesfjorden mot Høgenipa (1307 moh)

Steffen Ben bloggar:

Visst har vi sett opp, over oss. Late blikket bevege seg. Raskt! For liksom å få oversikt og trygge. Mange gonger!  Der vi  har kome køyrande med bil. På veg inn eller ut den smale vegen. Med stupbratte fjell som går rett ned i innlandsfjorden. Mange stader er fjella glattskurte etter utallige ras gjennom historia. Men der det finnst gras, er det irrgrønt, av naturleg gjødsling. Frå geiter. Ja visst snakkar vi om Kjøsnesfjorden ved Skei Jølster!

Også i dag skal vi få helse på denne innlandsfjorden. Som ligg der, turkis i fargen, og som stadig får tilført vatn frå breane ikring. Men, denne gongen helse på fjorden frå Apostlanes hestar, ikkje med bil. Og siktretningen er snudd: Vi skal sjå ned, ned på Kjøsnesfjorden og ned på Jølstravatnet. Vi skal sjå bort på fjelltoppar som ligg der som perler på ei snor - like ved, eller langt ute i horisonten. For i dag skal vi på fjelltur. Og Gudane skal vite at det er mange fjell å sjå på, som vi aldri rekk over, berre her i dette avgrensa området, om vi  enn gjekk aldri så mykje og aldri så lenge... ... 

Godt å vite dèt! At det alltid er fjell og naturområde å plukke av. Frå øvste hylle! For att Jølster har storslagen og mangfaldig natur, veit alle som har vor her, også dei som berre har køyrt gjennom kommunen med bil. Det som er like sikkert, er at eit naturelement - så som fjell - får tilført heilt nye dimensjonar om det vert para med fleire andre element - til ein naturmessig større heilskap. 


Sjå også den flotte turen rundt Bjørndalen på sørsida av Jølstravatnet: Isvassnipa
Det var paringa av hovudelementa FJELLEGGJER - STUP - STORE  INNLANDSVATN, akkompagnert av brear som har lagt seg over ville fjell, knøttsmå vestlandsgardar her og der, og stort høve til vidsyn, som fascinerte oss til denne turen i dag. Som fekk oss to og arbeidskollega og fjellven, Oddbjørn, til å dra til Jølster no i haust. 

Denne dagen  vart vi dessutan velsigna av den første vintermelisen på toppane, like ned mot 1000 meter over havet. Og enno var det att litt av dei fine haustfargane i mose og lyng, som skapar slik fin glød når ein er ute og går. Dette berre måtte bli bra tur!


Rundtur - langs eggjene over Kjøsnesfjorden
Flyfotoet under syner fjella ein kan få med seg på denne turen, med passeleg jamn auke i høgd frametter ruta, her like aust for Skei sentrum i Jølster: Toppane er Nyken, Løkkjabotsegga, Skafonnfjellet og det høgaste av desse - Høgenipa på 1307 moh.

AVSTAND: 13 km på heile turen - kring 4 timar effektiv gangtid.


Flyfoto: Skei sentrum til venstre. Kjøsnesfjorden rett fram i biletet, med Kjøsnesfjord-brua nærast i biletet.
Høgenipa er lengst oppe på bildet av den innteikna ruta. Start i Fossheimsdalen.


Dette er ein flott rundtur; frå Fossheimsdalen - Ytre Fossheimsstølen - opp til Løkkjebottseggja. Så vidare langs eggjene, og no inn på på merka rute, opp til Skafonnfjellet og derfrå meir austleg retning, i flukt  og langs med nordsida av Kjøsnesfjorden til turens høgaste punkt, Høgenipa. Derfrå vidare  langs eggja eit kort stykke til, i retning mot botnen av Kjøsnesfjorden;  før stien så forlet eggja og dreiar meir nordaustleg  og ned til flata i gjelet nord for Ytre Førnesgjelet. Siktretningen når ein går ned hit, er mot Trollebottsegja.

Vel nede i dette gjelet, følgjer ein merkinga nordaustover, vekk frå Kjøsnesfjorden, og ned i inste delen av Fossheimsdalen. Der går stien rundt og på nordsida av, Instebotnvatnet. Merkinga av ruta sluttar ved elva like innanfor dette vatnet, men stien gjev seg sjølv vidare frå vatnet, der ein går nordvestover Fossheimsdalen og ned til den vakre Indre Fossheimsstølen. Frå Indre Fossheimsstølen og nedatt til bilen er det fint hellelagt sti, så ein mest kan gå tørrskodd. Bra arbeid!

START: 
Frå Skei køyrer du i retning Byrkjelo og Gloppen. Vèl 1 km etter Skei tar du av til høgre i retning Fossheim og Fossheim kraftverk. Herfrå er det bomveg oppetter fjellsida til demningen for Fossheim kraftverk.

Frå parkeringa ved demningen har ein to val. Anten kan ein ta oppetter lia i vestleg retning, dvs i retning Skei, alt no - om ein vil ha med seg det lågaste av fjella i rekkja - NYKEN (702 moh). Dette gjev den aller beste utsikta mot Jølstravatnet. Eller, som vi gjorde, halde fram rett innetter dalen mot Ytre Fossheimsstølen, før vi der la om ruta vestover og oppetter lia mot platået ved Løkkjebotsegga, der vi kom inn i merka sti.  

Ruta er relativt enkel å gå heile vegen  -i godver - i somamrhalvåret, men ein må passe seg for stupa som går lukst i Kjøsnesfjorden, når ein går fram på kanten for å sjå ned. Særskilt gjaldt det nett den dagen vi gjekk, då det var frose på og låg ein blank, usynleg issnerk på berga ut på kanten ned i Kjøsnesfjorden....
Fossheimsdalen - mot Yste Fossheimsstølen
- Utgjort at det ligg skyer for sola nett her vi er, sier Liv Janne, og myser opp mot himmelen i vestleg retning der det er sol.  

- Det ordnar seg nok, seier eg, med referanse til at Yr meldte sol i området vårt først frå kl 12 denne avspaseringsdagen, og enno er det ei tid til vi er komme til dèt klokkeslettet. Men litt hustrig var det; temperaturen var berre på nokre få varmegrader, og litt kvitt var kome på den høgste delen av toppane vi skulle på i dag. Og så drog vinden litt.YSTE FOSSHEIMSTØLEN:


Første delmål; sel og florar på Yste Fossheimsstølen er teke godt vare på!

Turfølgjet på veg opp frå Ytre Fossheimstølen til Løkkjabottsegga. 

Vi ser mot Instebotn-vatnet som vi skal komme ned til frå Høgenipa (til høgre)
om nokre timar. 

Løkkjabotsegga - utsikta kjem:
Vel oppe på Løkkjabotsegga - då byrjar utsikta vestover Jølstravatnet å melde seg. Skei sentrum ligg skjult framme i høgre biletkant. Dei grønkledde bøane til høgre i biletet er frå Årdalen.
Storehesten bak i himmelsjå, litt til venstre for midten i biletet

Årdal i Jølster

Skafonnfjellet, utsikt til Kjøsnesfjorden melder seg:
Ved varden på Skafonnfjellet (1162 moh) - utsikt vestover i retning Vassenden


Turkis Kjøsnesfjord ved grenda Sægrov - der vegen endar, yst på sørsida av Kjøsnesfjorden.
To steinkalde karar i godt humør; Oddbjørn i lett trav austover eggjene frå Skafonnfjellet i retning Høgenipa
Høgenipa oppe til venstre. Inste del av Kjøsnesfjorden.  Sygnesand og Sygnesandsnipa bak, på andre sida av vatnet.


Utsikt vestover: Orkja er den avrunda toppen til venstre for Jølstravatnet.

Hausten konkurrerer med neste årstid; kven vinn?
Bilvegen inn langs Kjøsnesfjorden, nede og framme i biletet. 
Den blir liten herfrå!  

Snart oppe på Høgenipa - attersyn vestover: Til høgre ligg Fossheimsdalen der vi starta turen og skal  ende i att.
Eggja fører attende til Skafonnfjellet.  Sunde ligg som ein grøn plett  framme til venstre i biletet.
Ryssdalshornet på Sandane er spissen heilt til høgre i biletet.
Siste kneik i oppoverbakke mot Høgenipa, sett
austover.

Beint fram lekkert terreng å ferdast i!


Høgenipa (1307) - dagens høgaste punkt:
FRAMME ! Og sola er for lengst komen!
Varden på Høgenipa bada i lett melis!
Fotografen og bloggar på denne turen blir sjølv fotografert, i låg fotostilling...
3-kløveret på tur: Oddbjørn (t.v), Liv Janne og Steffen Ben. Kaffi og stooor sjokolade fram av sekken


Litt av utsynet frå Høgenipa:
Fremst: Paulsvatnet, Våtedalen  i midten og Eggenipa (spiss) til høgre

Eggenipa i Giv akt!
Glad fjellvandarske med storslått natur i bakgrunnen - Snønipa (1827 moh) Frå Høgenipa og søraustover eggja til punkt 1269 i retning Lunde i Kjøsnesfjorden, 

Utsikt ned og over på den andre sida av Kjøsnesfjorden til Sygnesand. Sygnesandsnipa bak.
Nedstigninga frå Høgenipa til gjelet nord for Ytre Fønesgjelet er starta.
Vidare derfrå ned i Fossheimsdalen .

'I sør: Grovabreen
Oddbjørn skodar fritt ikring; bak Liv Janne på veg ned frå Høgenipa til
gjelet nord for Ytre Fønesgjelet

 gå på.Fossheimsdalen og Indre Fossheimsstølen:
Fossheimsdalen med Instebotnvatnet, som vi skal ned til, og gå på nordsida av.
Fjellet Skjorta med flat topp i bakgrunnen, Ryssdalshornet (spiss) til høgre for denne att.

Indre Fossheimsstølen (750 moh) i sikte. Snart soleglad

Fantastisk utsikt nordover når ein går fremst i Fossheimsdalen.
Ryssdalshornet på Sandane er den spisse toppen til venstre 

Indre Fossheimsstølen er nådd. Siste ettermiddagssola kunne nytast før den forsvann få minutt seinare...

Livet i eit nøtteskal - skugge og sol.
4 kommentarer:

 1. Fantastiske bilder, både landskap med fjell og fjorder og spreke turfolk! Dere er så flinke til å komme dere ut på så varierte turer rundt omkring. Ganske så luftig terreng med ei utrolig utsikt! Imponert over turen :)

  SvarSlett
 2. Hello Liv Janne,
  What a fantastic survival trip you've made. Great between the mountains and what an amazing shots you've made all there.
  That must be great to see these all in real. Your shotrs are really enkoyment. I like this!!

  Best regards,
  Marco

  SvarSlett
 3. Hei :)

  Nå har jeg sett igjennom flere innlegg her på bloggen din.. og her var mye fine bilde fra flotte turer.

  Tusen takk for at du tar oss med på slike flotte turer og deler så mye fine bilde. Kjempe kjekt å få lese om.

  Jeg er stadig vekk på leting etter blogger med tur og foto som skrive felt og finner flere og flere og det er gøy.

  Kommer innom igjen :) :)

  SvarSlett
 4. Så mange flotte bilder! Her har jeg absolutt lyst til å ta turen en dag :) Veldig glad for at dere viser at det ikke må være sommer, sol og minst ti plussgrader for å komme seg ut på tur! Jeg sliter litt med motivasjonen der kan du si...

  SvarSlett

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!