søndag 15. desember 2013

Dalsfjordbrua gjev tilgjenge... også til fjella bak!

Steffen Ben bloggar:


For 4 medlemer i familien min - og for over 4000 andre frå fjern og nær som på smidig vis vart Shuttla inn i den nye tunnelen på Nishammaren i Dale i går, der ein høgtidleg seremoni og snorklipping for den nye Dalsfjordbrua stod på dagsorden - vart det ein einaste folkefest som varma heilt inn i hjarterota. For oss 4, og truleg òg  for alle som kunne krype og gå av frammøtte lokale og fjerne heltar med kjensler for Dalsfjorden og folket her - og for frammøtte politikarar og byråkratar frå alle tre styringsnivåa!

Dalsfjordbrua, mellom Nishammaren i Fjaler og Otterstein i Askvoll, er endeleg opna!
D-dagen for Fjaler og Askvoll er eit faktum 14. desember 2013.
Fjellet Fløyen og Heileberget til høgre i biletet
Biletet av brua er teke på ein fjelltur frå Laukeland 13.08, i anleggsperioden, derfor arbeidslys på brua.

Mange har diskutert det kostnadsøkonomiske reknestykket med ei bru på over 1 milliard her ute ved kysten; det skal ikkje eg gjere. Snorklippinga i går markerte, uansett, 40 års kamp frå ivrige eldskjeler (ikkje alle rakk å sjå sluttresultatet), diplomati og lobbyverksemd, tru som har avløyst vonbrot, lokalpatriortisme på sitt beste - òg ein ekte kjærleik mellom fjalerbuar og Askvoll-folk som ville nærare kvarandre... 

Kjekt å sjå - godt å oppleve og dele - også for oss som kom frå Førde til arrangementet: Med ei mor frå Dale, sjølv er eg døypt i Dalekyrkja - og sonen vår, Bendik Matias på 3 år har namnet sitt etter oldefaren sin i Skaddalen - så var 14.12.2013. ein dato vi for lengst hadde kryssa av for at vi skulle til Dale på! Sjølvsagt var Norges-flagget med!
Formidabel folkefest i ved Dalsfjordbrua i går kl 13; Bendik Matias flankert av farmor og farfar"Kvar mann, si bru..." (for å skrive om Lars Sponheim litt) 
Den nye Dalsfjordbrua som gjev deg tilkome til andre sida av fjorden, på 1 minutt - ferje og småbåtar er historie - kan tene mange føremål. På ein tur- og fjellblogg som denne, er det sjølvsagt dèt fokuset eg vil framheve her: For - og det er kjempebra - med eitt opnar fjella på Askvollsida (og vice versa) seg for turar på ein mykje lettare måte enn tidlegare.

Personleg vonar eg at Dalsfjordbrua kan lette tilkome til Fløyen (761 moh) og det fantastiske Heileberget som du ser direkte over fjorden frå Dale, og som ligg like opp for brukaret på Askvollsida av Dalsfjordbrua.  Til no har ein vore nøydd i ordne seg båtskyss frå Dale og over fjorden til Fossevika, for så å ta i ferd på den den etter kvart godt opparbeidde stien til topps på Fløyen. 

Dette er ein fin tur i seg sjølv - eller, ein kan halde fram uttetter Heileberget til endes, og så gå ned i Rivedal. Eller ein kan forlate Heileberget, og ta seg nordover og ned til sjølvbetjeningshytta Nipebu (umerkt tur).  Truleg er det enno ikkje laga rås frå Otterstein, der brua kjem over frå Dale, og opp i stinettet frå Fossevika mot Fløyen - men eg håpar at dette blir realisert med det første.
Dalsfjordbrua fotografert på ein fjelltur på Bergsheia i Bygstad 7. august 2013.
Fløyen og Heileberget i midten, Laukelandshesten t.h


I alle høve er fjella på båe sider av Dalsfjorden - med eit snorklipp - kome mykje nærare kvarandre, til bate for oss som likar fjell, og stadig nye fjell...
I oppsummeringa vår av dei flottaste 10 turane vi vaksne tok i fjor (2012) - så dukkar ikkje mindre enn 5 turar i Askvoll kommune opp! - og der turen opp frå Fossevika til Fløyen og vidare over Heileberget til Rivedal gjekk av med "sigeren" som den flottaste av turane vi gjekk det året.  

Her kjem du til 10-på-topplista vår av turar for oss vaksne i 2012 (2013-lista kjem snart!)

Her ser du turruta Fossevika - Fløyen i 3D:

PS! Ikkjr gløym å gå fjellturar no i førjulstida òg - det er då vi treng dei mest!

2 kommentarer:

  1. Gratulerer! Kjekt at det åpner seg nye muligheter for en fjelltur som er lett tilgjengelig.

    Fortsatt fin førjul!

    Klem

    SvarSlett

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!