tirsdag 27. august 2013

38-årspresang: Hyllevandring i FANTAAAASTISKE Ålfotenmassivet!

Steffen bloggar:

No er det vel litt tidleg i livet for Liv Janne å  svare med at ho "har alt", på spørsmål frå ektemaken om kva gjebursdagsgåve ho kunne ynskje seg til 38-årsdagen. Men i staden for å spørre henne om kva ho ynskte seg,  tok eg ein annan vri - eg sa at ho skulle få ei gjebursdagsgåve finare enn ho kunne få kjøpt i nokon butikk, i alle høve om eg skulle sponse presangen. Og at det var eg som kom til å velgje presang. Som sagt så gjort. Til søndag den 25. august, på 38-årsdagen hennar, fekk ho beskjed om å ha fjellsekken pakka for ein lang dagstur i kupert, steinvillt og lite besøkt høgfjellsterreng! Og ho var klar!

Grytidleg, til søndagstur å vere, var dei to smånurka våre leverte, tru det eller ei klokka teke i betraktning: blide og fornøgde, hjå besteforeldra i Førde - før klokka var 7 om morgonen! Like etter murra den firhjulstrekte motorvogna til Liv Janne taktfast og stødig vestover og ut av Førde kommune. Eg stilte som fartøysjef, gjebursdagsbarnet stod som 2.-flygar for servering av rykande varm kaffi og noko godt å bite i, langs med køyreturen i det kjempefine veret. Sol, sommartemperaturar - og vindstilt. Beint fram ypparleg fjellvêr!

Bilturen gjekk først til Naustdal - så vidare til Grov - Svelgen - og til Ålfoten. Ålfoten? Ja, til Ålfoten! For her ligg det litt av ei naturperle - ho er ikkje lita, ikkje skjult - men lite nytta av turgåarar, beint fram fordi ho er krevjande å ferdast i - men kanskje helst krevjande å navigere i, jamvel også i godver. Vi snakkar om fjella i Ålfotenmassivet - og dei uhyre karakteristiske fjellhyllene som naturen har velsigna oss med her, for millionar av år sidan. Desse gedigne fjellhyllene skulle få besøk av oss - og 14 andre svært spreke medgårarar frå Midtre Nordfjord Turlag i dag! Dette er ein gromtur som har stått på ønskjelista mi lenge - men ønskjelista mi for framtidige turmål er laaaaaaaaang som eit uår - pliktene elles er mange - og vêret på Vestlandet er ikkje alltid (les: aldri) på turgåaren si side. Derfor altså ikkje Ålfotenmassivet før denne dagen.
Men denne gjebursdagsdagen til Liv Janne klaffa ALT! Vi snakkar faktisk om at eg - og vi - denne dagen fekk oppleve den (kanskje) finaste fjellturen eg har gått i heile mitt (korte) 46-årige liv! 

... snaue to timar etter avreise frå Førde  ankom Suzukien med to forventningsfulle sjeler Ålfoten, til ei fortreffeleg morgonstemning og ro: Fjorden i Førdspollen i Ålfoten låg spegelblank, og sola skein over dei ville fjella som omkransa den vesle grenda; fjell vi skulle vandre og klyve i heile dagen. Dette berre måtte bli bra - det følte vi på oss båe to!Etter å ha lagt 30 kroner i bomkassen, bar det vidare opp den etter kvart vidgjetne Førdsdalen i Ålfoten. Førdsdalen, i seg sjølv ei kjempeperle av ein dal, 6 km lang bilveg, og også fint råd å sykle til endes, sjølv om pukken i underlaget kan gje litt ekstra vibrasjonar her og der dei siste to kilometrane før vegs ende inst i Førdsdalen.


Og frå denne snuplassen, inst i Førdsdalen, starta dagens fjelltur på 8,5 timar og kring 20 km å gå. Lat oss sette støkken i deg med èin gong - ved å gjengi turskildringa turleiar Gunnar Bjørlykke i Midtre Nordfjord turlag hadde lagt ut på nett på førehand. Hald pusten - hald deg fast og hald tunga i rett munn:
Turleiar frå Midtre Nordfjord Turlag: Gunnar Bjørlykke
"Parkeringsplassen ligg i enden av Hylle 8. Planen er å gå til Hylle 7, opp Hylle 7 til vasstunnelane, deretter til Hylle 6, litt kliving til Hylle 5, Hylle 4, kryssa elva på bru nedanfor Firevatnet og litt oppover Hylle 3. Vi nøyer oss så med utsikta til Hylle 2 og 1. Følgjer så ei forkastningssone til Hylle 4 og Hylle 5. Langsetter Hylle 5 til det høgaste punktet der det er ein passasje med litt kliving til Hylle 6. Deretter går vi nokså greitt opp til Hylle 7, til Hylle 8 og opp til Hylle 9. Hylle 10 er då også innan rekkevidde om vi skulle ynskja å få med oss den. Så går vi "nedover" langs Hylle 9 til vasstunnelane på tvers av hyllene og tek oss der attende til Hylle 8 og Hylle 7. Så nedover Hylle 7 att til vi er attende der vi starta. Dette er planen, men det kan gjerne bli avvik. Heile rundturen er på eit par knappe mil, men den kan kortast ned om dette skulle ta for lang tid. Poenget er ikkje å gå lengst mogleg, heller ikkje å nå nokon topp, men rett og slett kosa oss i dette fantastiske terrenget som hyllesystemet utgjer. I tilfelle sikt kan vi ha von om å sjå både Hjelmevatnet, Hjelmen, Keipen, Plogen, Saga med Maritinden og Nipevatnet. Dessutan kjem vi i nærleiken av både Trevatnet, Firevatnet, Femvatnet, Seksvatnet, Sjuvatnet, Åttevatnet, Nivatnet og Tivatnet".

Enorme hyller sør-vest av Ålfoten - 10 i talet - som vi gjekk på oppdagingsferd dels på langs av og dels klauv imellom.  10-100 meter høgdeskilnad mellom kvar hylle. Hylle 10 ligg på kring 1000 moh
Lat det vere sagt med èin gong - dette er ikkje ein rutetrasè ein sit heime i ro og mak og stakar ut på kartet over eit par laurdagspils. Til det er hylleterrenget for komplekst, og kart fangar ikkje opp kva utfordringar som kan ligge mellom kvar høgdekote i kartet: Turleiar Gunnar Bjørlykke opplyste såleis at han, alt for fleire år sidan, var opp i desse fjellformasjonane for å gjere seg kjent og førebu seg til rolla som turleiar på hylleturane - og det aller viktigaste - finne stadar der det går ann å bevege seg opp og ned mellom dei kjempestore hyllene- med høgdeskilnader på 10-100 meter mellom kvar av hyllene. Særleg gjeld dette å komme seg mellom hylle 5 og 6 - av dei i alt 10 fjellhyllene. Hylle 10 ligg på kring 1000 meter. Å ferdast her krev kløkt, naturkunnskap og evne til å lese terrenget - og vertilhøva. Alt dette kan Gunnar Bjørlykke; og han delte villeg vekk av naturkunnskapane sine til oss alle på turen. Eit turleiar-eksempel til etterfølging!

Lat oss gå turen saman - hylle for hylle - legd for legd - gjennom nokre av bileta frå turen:

Inst i Førdsdalen: Oppstigning frå parkeringsplassen  nede  i dalen til høgre i biletet - og direkte inn på HYLLE 7 
 
Hylle 7 er den største av dei ti formidable hyllene - kring 8 km lang - og snaue 800 meter brei! Hylla endar direkte opp på toppvarden på fjellet PLOGEN. Som ein ser av biletet under heller hyllene også sideveis, og er overhøgda på kanten ned mot den nedanforliggande hylla.
Skulle vere lett å finne "si" hylle her i livet - med slike dimensjonar som det er på hyllene opp frå Førdsdalen i Ålfoten!
Men - fallhøgda er desto større om ein skulle bomme...
16 hylle-vandrarar på eventyrleg oppdagingsferd! Upåklageleg sommarver - nesten vindstille - og  tørt underlag gav god god friksjon mot berggrunnen
Frå Vasstunnelane på hylle 7, som er laga i samband med kraftutbygginga på 1950-talet, var det å finne rett nedgang til hylla nedanfor, hylle 6, og vidare heilt ned til hylle 3. Turens crux var heile tida å vite KVAR det var mogeleg å ta seg ned til neste hylle. Berre enkelte stader er dette mogeleg gjennom renner som må klyvast med stor varsemd. Men alt dette hadde turleiar Bjørlykke god kontroll på!
Dei to bileta over: Nedgang frå hylle 7 til hylle 6. 


Så sideskakke er hyllene at den høgaste med eitt er blitt logast! Nedjekka, kanskje...?
Mellom hylle 6 og 5 er det berre èin stad det er råd å komme seg mellom hyllene, utan bruk av hjelpemiddel som tau. Derfor ekstra stor varsemd her.Tre dominerande fjelltoppar som hyllene vi gjekk på endar opp i/mot - SAGA - PLOGEN - KEIPEN. Alle toppane på vel 1300 meter. Ein annan topp vi såg til var HJELMEN (1215 moh), her heilt til høgre i biletet under.

Fjellet HJELMEN (1215 moh) (t.h.) ligg litt vest av hyllene vi gjekk i
HJELMEN
Nedanfor: Pinakkelen MARITINDEN i midten på biletet er mogeleg å klatre med sikringsutstyr. Hylle 7 endar opp i fjellet PLOGEN (toppen til høgre for Maritinden)


MARITINDEN (FOTO: Flickr)

PUHHH. Vi har teke oss ned til den nederste hylla vi gjekk på turen - HYLLE 3. Vegetasjonen tiltar for kvar hylle ein går ned - og på hylle 4 er det blitt ein grøn oase. Dessutan er det noko så spesielt som ei BRU her som vi nytta oss av.
Hylle 4 - med FIREVATNET. Kvar hylle har sitt talnummererte vatn
FIREVATNET - har bru (på andre sida av vatnet) over elva som renn ned i neste hylle


"Hemmeleg" fiskehytte for overnatting, under ein berghellar


LØKAVATNET OG HJELMEVATNET ligg nedanfor hylle 3.

Pause på hylle 3. Hjelmen i bakgrunnen
Utsyn mot Nordvest,  dvs i retning mot der turen starta i Ålfoten (bak og ned til høgre)

Frå hylle 3 startar så turen oppover att til hylle 4 - 5- 6- 7- 8- 9- og 10!!!!!


Fòrer  på tvers av lengderetningen på hyllene var spanande. Vi følgde fleire slike
Sandstein og konglomorat utgjer berggrunnenHylle 10 er forsert - og returen nedatt til hylle 7 - og langs denne og nedatt i Førdsdalen er i gong...Det er snaue 8 timar sidan vi starta på turen...... ei eventyrleg oppdagingsferd i hyllene i Ålfotenmassivet er over. Ein fjelltur på kring 9 timar, snaue 20 km gange og 1300 høgdemeter stigning er unnagjort. Att står bilturen attende til Førde. Ein gjebursdagsdag til 38-åringen er snart over - og gjebursdagspresangen ho fekk vart godkjent!

10 kommentarer:

 1. For en tur! For noen bilder! Har vært på Keipen (sommertur fra Sørdalstrappa) glemmer det aldri - helt spesielt og vilt terreng. Vil tilbake! Kjempefin blogg:-) mvh Berit

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har også gått på Keipen frå Sørdalstrappa - i flott solskin. Uforgløymeleg, ja! Vi har også vore på Saga frå Blåbrebru - no gjenstår Plogen via hylle 7:)

   Slett
 2. Steffen, engasjert og med full kontroll på detaljene og nydelige bilder som alltid. Oser turglede i hver detalj. Blide & flotte bursdagsjenta, spreke fjellfolk! :)

  For en fantastisk tur og kjempeartig å se området og hylleformasjonene på så nært hold. Ser at terrenget og høydemeterne er noe helt annet enn det man ser på avstand - som vanlig kan man vel si. Den turen der krever sin kunnskap og respekt, uten tvil :) Jeg er så imponert over kunnskapen og husken deres om navn og info på fjell, topper, vatn og detaljer alle steder. Utrolig bra ;)

  Dette må ha vært en spesiell og minnerik opplevelse som både giver & mottaker setter stor pris på sammen. Vinn vinn! Dere er flotte :D

  Ha en herlig dag!! ^_^
  Eli Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for flotte og gode ord, Eli Kristin!!! :) Det krev sin mann å halde styr på hyllenummer og vatn....

   Slett
 3. Fantastisk tur og omtale

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Kjersti Rønningen29. august 2013 kl. 12:45

  Flott turbeskrivelse!Imponert over detaljnivået, du fulgte godt med i timen skjønner jeg:) En fjelltur som sitter i kropp og sjel i flere dager... vilt, vakker og fasinerende! Må tilbake!!!
  Eller håper jeg dere trivdes i lag med oss glopparar, kanskje sees vi på en annen turlags-tur :)

  SvarSlett
 6. OIOIOI! Ser ut som ein veldig spennande tur og for ei flott gåve då! Skjønnar at denne må inn på "turønskelista". Flotte bilde var det og!

  SvarSlett

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!