søndag 14. juli 2013

ORKJA vi ditta då?

Orkja (948 moh) ligg fint til på sørsida av Jølstravatnet - mellom Myklebust og Dvergsdalen
Ja, vi stilte oss spørsmålet: "Ork(j)a vi verkeleg å gå på Orkja i dag?" om nettopp denne turen. Fjellet Orkja (948 moh) ligg  på sørsida av Jølstravatnet. Etter å ha vore på tur med ungane til helleristningane i Ausevika i Eikefjorden tidlegare på ettermiddagen, hadde vi ein god time på oss til å lage middag, ete og gjere oss klar til ny tur før barnevaktene skulle melde sin ankomst om kvelden. Og med start ca. 20.45 frå parkeringsplassen i Myklebustdalen i Jølster, så skjønte vi at dette blei ein sein kveld...... Men samtidig så er det jo gjerne slik det blir turar også, og sommarnatta er som kjend lys og lang - og sove kan vi gjere seinare (vel og merke om vi ikkje hadde hatt små ungar i hus....). 

Fjorårets planar om å erobre ein del Jølstrafjell, vart ikkje heilt slik som tenkt - det vart ein del færre enn det som var planen. Så det håpar vi å gjere noko med i år. Når det no baud seg sjanse til ein liten kveldstur, var Orkja eit passande turmål.

I heftet "17 turområde i Jølster" står det at ein kan rekne ca. 4 timar t/r på denne turen. Erfaringsvis veit vi at vi stort sett brukar noko kortare tid enn det som står oppgjeve i heftet, så vi satsa på at dette gjaldt også for denne turen (elles hadde det blitt ein veeeeldig sein kveld).
Både undervegs, og på toppen har du fin utsikt vestover  Jølstravatnet
Turen startar på skogsveg på venstre side av vegen frå Myklebust til Dvergsdalsdalen (420 moh). Først går ein på skogsveg om lag 1 km, før ein held fram på merka sti innover fjellet til toppen. Samla sett var turen ca. 9 km t/r. Litt bratt stigning etter at du har tatt av frå skogsvegen, men siste del er i lettgått terreng med jamn og moderat stigning.

Vi brukte om lag 1 time og 15 minutt til toppen, men hadde då både brukt tid på å kikke oss i kring og lure litt på om vi var komen på rett sti. Etter at vi tok av frå skogsvegen, var stien nemleg litt utydeleg og det var dårleg (gamal) merking, men vi hadde ikkje gått mange meterane før vi kom til møte med ein annan sti der merkinga vart atskilleg tydelegare. Så her er truleg fleire startpunkt for å kome til topps.
Orkja (948 moh) ligg på sørsida av Jølstravatnet, mellom Myklebust og Dvergsdalen. Flott utsikt over heile Jølstravatnet.

Vi starta på skogsveg på venstre sida av bilvegen mellom Myklebust og Dvergsdalen. Gjekk denne til endes og tok av på sti opp til venstre. Her var den noko utydeleg, men etterkvart kom vi inn på tydeleg merking. 

Og kva fortel vel meir om turen enn bilete? Her kjem ei lita rekkje bilete som gjev deg ein smakebit på kva du kan oppleve om du tar turen på Orkja. Sidan det var sein kveld og overskya, var det dessverre ikkje dei beste fotoforholda. Men slik er det av og til. Og hadde du ikkje høyrt om Orkja før du las dette blogginnlegget - ja, så hugs på å sjå etter fjellet neste gong du køyrer langs med Jølstravatnet!
Rester frå ei svunna tid - på veg opp mot Orkja

Sola prøver å bryte gjennom skydekket - ho lukkast ikkje heilt, men gav eit flott lys over fjella nett då!

Olahans-fjellet på andre sida av Myklebustdalen.
Eit populært turmål for skientusiastar. 

Utsikt mot Jølstravatnet i retning Vassenden. Myklebust er grenda du ser midt i biletet. 

Vi passerte ei rekkje småvatn på siste del av stien opp mot toppen. 

Frå varden på Orkja ser du mot Skei sentrum

Frå toppen ser du også opp i Helgheimsdalen på nordsida av Jølstravatnet og mot fjellet Skjorta i bakgrunnen.

Går ein opp frå Dvergsdalsstøylen, kjem ein etterkvart opp på Grovabreen. 

På veg attende gjekk vi ned til ein varde som låg heilt ute på kanten mot Jølstravatnet. Her såg vi rett over til Helgheim. 
Så då slepp du å lure meir... ja, vi ork(j)a å gå på Orkja - og vi gjer det gjerne igjen! Og det bør du også Ork(j)e!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!