torsdag 23. mai 2013

Svardalen og Osen Gard - skjult perle ved Eikefjorden


Bloggar Steffen:

Enkelte stadar blir ein aldri lei av å komme attende til - gong på gong - tiår etter tiår. Det kjennest like nytt og livgjevande kvar gong ein er kjem hit. I alle fall for meg! 

Området kring Osen gard,  ikkje langt frå Eikefjorden i Florø kommune, er ein slik stad.  Ja, faktisk er staden så naturskjønn og fredeleg, at eg mest kviar meg for å blogge om den. Den burde eigentleg ha fått lov til å forbli ei "hemmeleg" perle. Men, la gå for kjentfolk...
For her kan du oppleve eit fiskeeldorado, gamalt svært velholdt trehotell som no vert utleigd til velsituerte fiskarar, her er eit idyllisk vassdrag som endar ut i sjøen, her er fjell med kollar som minner om Cowboy-landskap ulikt det meste i Sunnfjord, her er gamle telefonstolpar og stabbesteinar frå ei svunna tid, berg som heng ut over vegen du går på,  fossar som slyngjer seg nedover store svaberg, idylliske sommarhus på andre sida av vatnet osb. osb.

Frå Eikefjorden sentrum køyrer du nokre få kilometer, i retning Stavang. Då kjem du til eit skilt som står Osen på; og her tar du til venstre. Og alt  frå dette punktet byrjar moroa, og naturopplevingane står i kø.
For kvar ny meter du køyrer (eller syklar eller går), så blir det pittelitte grann finare og meir naturskjønt. I det du kjem over høgda og ned att til Osa, og følgjer den smale einfeltsvegen langs Vassetevatnet, seinkar roen seg, og ein kan ta til seg naturen i fulle drag. Denne 2. pinsedagen når vi er her, er det kjempefint vêr og sommartemperaturar. Vatnet ligg der spegelblankt, og lauvverket på rogna berre skin mot deg i sollyset i relieff til snøflekkane øvst i fjellsidene. 

VASSETEVATNET
Vårt beskjedne turmål i dag,  var beint fram ikkje så mykje meir enn å vere i naturen, og å oppleve bitte små bygdesamfunn som ein ikkje trudde fantest. Svardalen, som vi passerer denne dagen, er eitt slikt; eit anna er Steindalen, ein anna sidedal ein kan køyre til (4 km)  frå Svardal. Og så Osen Gard, då. Meir om den om litt. Utrusta med barnevogn til Bendik Matias og ståbrett til denne når Sanna Oliva etter kvart ikkje orkar å gå av eiga maskin - og god turmat og drikke, var det berre å leggje i veg langs den smale, men asfalterte vegen. Vi gjekk nesten 12 km t/r, frå lomma ved tunnellen like før Svardalen, og til like i flomålet og sjøen ved Osøyra, der vegen slutta. 

Her er vi ved startpunktet for vår tur i dag - ved brua like før den lisje bygda Svardalen (sjå kart nedanfor). Svardalen ligg på ei opa slette der Vassetevatnet renn ut i Svardalsvatnet. Idyllisk! Dei nyss opptira vedaskiene langs med vegen, røper at det bur folk og føregår arbeidsaktivitetar hjå bøndene, også her.

SVARDALEN

Vi har passert Svardalen og går langs med Svardalsvatnet, i retning Osøyra.
SVARDALSVATNET

Så kjem vi til OSEN GARD: 
Osen Gard er ei skue. Raude, nymalte og vedhaldne bygningar. Tennisbane. 
Staden blir i dag nytta som rekreasjons- og fiskestad for folk frå inn- og utland, med kronasjen i orden. Bygningsmassen vart i si tid nytta som losji for folk som kom sjøvegen inn til Osøyra og skulle vidare inn i distriktet og til Nordfjord. Les meir om Osen Gard på deira heimesider:
OSEN GARD:
Faksimile-bilete frå heimesida til Osen Gard (www.osengard.org)

OSØYRA - der vegen sluttar og sjøen startar. Endepunktet for turmålet vårt.  Nistekos, leik og latter, vandring i fjøra, plukking av blomster, vasking av blåskjell... Tida står stille. For ei stund.

OSEN GARD OG OSØYRA

OSØYRA og OSSTRUPEN I BAKGRUNNEN

Frå EIKEFJORDEN i Floira kommune, køyrer du i retning Stavang. Etter eit par km, tar du til venstre ved skiltet merka "Osen". Herfrå er det 14 km smal, men asfaltert, veg.
På vegen passerer du grendene Osen og Svardalen - og du kan ta stikkvegen opp i dalføret Steindalen (4 km frå Svardal).
Ruta vi gjekk er merka med rosa farge (nedst i kartet) - kring 11 km t/r

3 kommentarer:

 1. Så fine bilder av flott natur. Og været så ut til å være fra sin beste side også :-)

  SvarSlett
 2. En virkelig nyyydelig plass! Og så fine og koselige bilder :)) Skjønner godt at dokke kjem tilbake dit år etter år ;) ser ut som nok ei perle i vårt herlige land...

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder fra nydelige omgivelser. Har hatt årlig tradisjon med skjeltefest i Svardalen og de eneste laksene jeg har fisket i elv er nettopp der nede i Svardalselva. Jeg har aldri vært innover helt til Osen Gard, kun sett flotte bilder.

  Kosetur for små og store det der ;)
  Nyt uka, mer go'vær i vente!

  Eli Kristin

  SvarSlett

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!