torsdag 9. august 2012

Vi kom heilt på toppen - på heile 163 moh!

Høyt, høyt, høyt opp på fjelltoppen
titter vesle Bendik ned
"Hallo, der nede - her er vi!"
Heilt opp på toppen
- DET KOM VI! -

Med barn på tur er det mange ulike tiltak og aktivitetar som må gjennomførast for å motivere dei små til vidare tur. Ein aktivitet som stort sett gjentar seg på kvar fjelltur, er litt synging undervegs. Både "Jeg gikk en tur på stien" og "Bæ, bæ lille lam" har blitt sunge gjentatte gonger på turane. Ein av songfavorittane til våre to små for tida er "Eplesangen":

"Høyt, høyt, høyt i et epletre,
titter to små epler ned.
Jeg rister i treet så godt jeg kan,
og ned faller eplene,
tam, tam, tam!"

På veg til den høgaste fjelltoppen på Værlandet, Høgkletten, på heile 163 moh, vart det dikta ein ny versjon av eplesangen, og som altså lyder slik som eg har skrive den i toppen av dette innlegget. Den vakte stor begeistring, og det vart berre litt krangling om kven sitt namn som skulle syngast :)


Kor mange gongar den nydikta songen vart repetert på turen til Høgkletten, er uvisst, men vi kom oss i alle fall til topps og Sanna Oliva gjekk heile turen på eigne bein. I tillegg til å synge, talte vi trebruer og steinvardar undervegs, og det var ekstra spanande med rekkverket som var sett opp i dei bratte partia. Og med litt fantasi så kunne vi seie at skilta som var merka med Nordsjøløype, var Sanna sin S, og vi leita etter S'ar på vegen :


(Foto: Billy Henriksen)

Om du tar turen ut i havgapet til Værlandet og Bulandet, er Klettane på Værlandet godt synlege på lang avstand - trass i deira relativt beskjedne høgde. Turen opp på Høgkletten er ein del av den merka Nordsjøløypa på Værlandet. Denne er (som mange av turane våre) omtala i "Opptur Sogn og Fjordane" under Askvoll kommune, turnr. 17-11.


Startpunktet for turen - Høgekletten i bakgrunnen


Klikk på biletet for å få det større

Vi starta vår tur ved Myrvåg, rett før den første brua på nyevegen over til Bulandet. Turen er godt merka med Nordsjøløypeskilt og dessutan varda. Vår 3-åring gjekk heile vegen sjølv, men i dei brattaste partia opp mot toppen, der det er sett opp kjetting, kan det vere greitt å passe på litt ekstra. Oppe på toppen er det også høgt ned om du skulle falle utfor, så små born må passast godt på!Forventa tidsbruk: 1 1/2 - 2 timar t/r

Sjølv om Høgkletten ikkje ruvar meir enn vel 163 meter over havet, så er utsikta formidabel: Alden, Atløy, ytre Dalsfjorden, Lihesten, Solund i sør og øyane i Flora lenger nord. På klåre godværsdagar er det ingen problem å få auge på oljeplattformene lenger vest i havgapet.  Du opppdagar også kor mange små øyar øyriket i Bulandet og Værlandet består av. I guiden over Bulandet og Værlandet frå Fjordkysten står det:

"Langt ute mot vest der havet storfelt bryt - der mange holmar, øyer opp seg skyt. Og om du tel dei, vil du få til svar - at talet er som året dagar har..."

Vi fann ei bok å skrive i :)


Værlandet og Alden

 "Høyt, høyt, høyt opp på fjelltoppen"......... Songen er framleis populær i heimen, og vesle Bendik Matias på 21 mnd trampar med beina og klappar i hendene med ein gong vi startar å synge. Og når songen er slutt kjem det: "Meir, meir, meir!" :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!