søndag 29. januar 2012

Einingsfjellet


Startpunkt frå Holstad
Laurdag 28.01.12 vakna vi til lettskya himmel, nesten vindstille og temperaturar rundt 0 C. Det var meldt ein del vind denne helga, så det var det store spenningsmomentet i forhold til å kunne dra på tur med barn som skal sitje i ro i bæremeis. Så vi var veldig nøgde med at vinden hadde roa seg :).
 
Turmålet vart eit fjell vi etterkvart har vore på mange gonger: Einingsfjellet. Toppen er ikkje høgare enn 259 moh, men når den ligg ytterst i Dalsfjorden, så får du likevel ei storslagen utsikt. Til liks med Fredensborgparken, er stien her også ein del av Folkestiane som Nasjonalforeninga for folkehelse står bak. Eg har tidlegare blogga om turen til Einingsfjellet her og her, men ikkje skrive noko nærare turskildring. Turen står omtala både i "Opptur Sogn og Fjordane" av Anne Rudsengen og "Gå sjøl" av Jorunn Kleiven.
 
Startpunkt:
Du køyrer på vegen mot Lammetun og Korssund ytterst i Dalsfjorden. Rett før krysset der vegen deler seg mot Korssund og Lammetun, ligg det ei lita avkøyrsle på oppsida av vegen, rett ved ein trafostasjon (sjå biletet øverst).
 
Stien skal også no vere merka frå Våge, men den har vi ikkje prøvd enno.
 
Lengd: 3 km t/r
 
Om turen:
Stien er godt merka, så det er nærast "umogeleg" ikkje å finne fram når ein først har funne startpunktet. Det er moderat stigning, og høver derfor godt for barnefamiliar. Ein kjem raskt opp i ope terreng der utsynet er vidt. Vi har ofte erfart at det kan vere nokså blautt i stien, så det kan vere greitt å bruke fjellsko. No når vi gjekk der på vinteren i små minusgrader, hadde vatnet frose til is, så det var mange glatte parti. Som regel er det svært lite snø i området om vinteren, så denne turen kan gåast til fots stort sett heile året.
 
Utsynet frå toppen er som sagt nokså vidt: I sør ser ein mot Krakhellesundet og Solund, og Lifjellet ruvar i det fjerne. Utover fjorden finn du Geita fyr, Værlandet, Bulandet og Alden. Nordover ser du mot Tvibyrje, Kinn og Atløy, og fjella på nordsia av Vilnesfjorden og Dalsfjorden.

Utsikt frå toppen mot Bulandet, Værlandet og Alden

På toppen finn du eit rasteplassbord, ein varde og sjølvsagt ei bok å skrive i. Det blæs ofte friskt på sjølve toppunktet, så på denne tida av året vert det ofte eit kort stopp før det blir så kaldt at det berre er å snu nasa nedover att.

Første tur til Einingsfjellet for vesle Bendik Matias, og hans andre i bæremeis. Vi har tidlegare brukt bæresele framme på magen. Men han ser ut til å trivast godt i bæremeisa - det har i alle fall ikkje vore ein einaste klagelyd frå han! Han ser heller ikkje ut til å ha problem med å finne søvnen der, så dette lovar godt for framtidige turar. Og ho mor får god trening i å bære tunge bører. Med kvar vår unge i bæremeis og til dels mykje is i stien, vart ikkje dette nett noko fartsetappe til toppen - men god styrketrening fekk vi i alle fall!
På veg ned att med utsikt mot Krakhellesundet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!