tirsdag 27. september 2011

Slik får du borna dine til å elske fjellturar!

Høyrast ikkje dette fantastisk ut for oss fjellinteresserte foreldre? Joda, eg har sjølvsagt store ambisjonar om at mine born skal bli glad i fjell og friluftsliv, slik at vi kan halde fram med slike aktivitetar også når borna blir større! Og eg trur at det at vi tar dei med på tur allereie i spebarnsalder, er med på å leggje eit godt grunnlag for at dei blir like glad i å gå på tur som mamma og pappa er.... "Men berre vent!", seier folk til meg då: "Dette går bra til dei blir 8-9 år gamle, men så kjem det nokre år der slike ting ikkje er så interessant lenger. Og så blomstrar interessa opp igjen når dei nærmar seg 20-åra". 

Den tid, den sorg! Om vi klarar å halde friluftsinteressa glødande i nokre gylne barneår, så får vi i alle fall gitt dei - og oss sjølve - nokre verdfulle og minnerike opplevingar den tida.  I mellomtida, tek eg gjerne imot nokre tips til korleis vi skal halde turgleda oppe!

Den Norske Turisforening (DNT) har følgjande turtips til oss som skal på tur med born: 

10 TURTIPS

Sørg for en god start: Pakk matpakke, gjør klar termoser og sekk før du kler på barnet. Forbered barna på turen kvelden før eller ved frokostbordet.

Selg inn turideen til barna: Vær entusiastisk og tro mot prosjektet. Bestem gjerne rammene for turen, men la barna være med å bestemme og planlegge litt.

Ta med sunn mat og drikke: Brød med pålegg, frukt, vann og varm drikke er det beste, men små premier som pastiller og sjokolade hjelper ekstra godt på humøret.

Fortell barna om dagens mål: Bestem om målet med turen er å være ute og leke eller å komme fram til et spesielt sted eller en topp. Barn liker forutsigbarhet.

Vær med på leken: Tull med barna. Prat sammen om smått og stort.

Gi ros: Sett ord på de positive turopplevelsene både på turen og etterpå. Skryt av barna mens andre hører det.

Barnevennlig tempo: La barna gå først og bestemme hvor fort dere skal gå. Det er mer motiverende å ligge i tet enn å halse etter i baktroppen.

Reisefølge: La gjerne barna ha med en venn på turen, da går det meste mye lettere.

Kle dere etter vær- og føreforhold: Vindtette og vanntette, bevegelsesvennlige klær er viktig. Det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt.

Mestringsglede: Sørg for at barna lykkes på turen. Det vi mestrer, vil vi gjerne gjenta.

Kjelde: DNT

På Klikk.no finn du også ein artikkel om temaet.

Har DU nokre gode tips eller erfaringar, så del dei gjerne med oss i kommentarfeltet :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!