søndag 13. september 2009

Årnesholten - min kvardagsfavoritt nr. 4

Endeleg vart det ein dag med sol og varme temperaturar! Det gjorde seg etter vekesvis med regn. Og då var det sjølvsagt at denne dagen måtte nyttast til fjelltur. Vi reiste heim til mine foreldre på Sande, dei var barnevakt for Sanna Oliva, og så tok eg og Steffen rundturen Eikelandstølen - Årnesholten (765 moh) - Årnesstølen (Landastølen). Dette er ein av mine kvardagsfjellfavoritt fordi du kan ta heile turen på 2-3 timar, det er ein fin rundtur og du får ei fantastisk utsikt. Det vert sagt at du på klårværsdagar kan sjå 7 kyrkjesokn frå toppen.

Turen startar på Eikeland og går først til Eikelandstølen, som eg omtala i eit blogginnlegg i august. Derifrå er det 45 min - 1 times gange opp til toppen. Stien er ikkje alle stader like tydeleg, så det kan nok vere greitt å gå med kjentfolk første gongen. Eller så finn ein nok fram om ein brukar kart eller GPS også om ein er van med å gå i fjellet. Samla bør ein nok rekne 1 1/2 -2 timar opp på toppen.
Eit av sela på Eikelandstølen med utsikt mot Klungeren som i dag låg med litt skodde:
Det andre selet på Eikelandstølen med utsikt mot Kjelstadnakken:
Som sagt så er det ei storslagen utsikt, og du ser mange av dei kjende lokale toppane: Klungeren, Hafstadfjellet, Kjelstadnakken, Storehesten, Blegja, Holstnipa - og du får også flott utsikt ned att mot Sande, oppover Viksdalsvatnet og ned mot Økslandsvatnet.

På biletet til venstre ser du rett på Hafstadfjellet. Til høgre er det utsikt ned att mot Nesavatnet og Skudalen. Klungeren i bakgrunnen. Nede til høgre i biletet ser du Eikeland, som er staden der eg kjem i frå:Boka på toppen viser at dette er ein topp som ikkje er alt for mykje besøkt. Det er skrive mindre enn ei side frå slutten av juni i år. Synd - for dette er absolutt ein fin fjelltur!

Frå toppen ser du ned att til Årnesstølen:
Det er ikkje tydeleg sti nedover (som vi har funne i alle fall), men det er for så vidt å stake ut kursen strake vegen ned, sidan du ser stølane heile vegen. Årnesstølen er ein fantastisk flott støl som ligg med eit vatn og omkransa av fjell. Vi har drøymt om å overnatte i telt der oppe, men det har ikkje blitt enda. Frå Årnesstølen og ned att til bilveg, er det først ein tydeleg sti, før du kjem inn på traktorveg. Turen frå Årneholten og ned på bilveg via Årnesstølen, gjer du unna på +/- 45 minutt. Vel nede på bilveg, er det så eit par kilometers gange før du er tilbake til startpunktet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!