fredag 7. august 2009

Rausjødalen - DNT-hytte og Europas første fellesmeieri nord for Alpane.Fredag 31. juli var vi innom den 3. DNT-hytta på turen vår. Rett nok har det vore bilveg heilt fram til alle hyttene, men det er no likevel kjekt å ta turen innom - ikkje minst for å finne ut om det er ein aktuell plass å kome tilbake til for faktisk å gå på fjelltur :) Og eit flott turmål med berre ein times gange frå hytta, er Rausjøpiggen 1305 moh (biletet). Det vart ikkje noko fjelltur på oss denne gongen, både fordi det var regn og skodde, men det er jo også avgrensa kva turar vi kan ta Sanna Oliva med på enno.


For å kome til Rausjødalen tar du av frå Tynset og køyrer i retnng Brydalen. Når du tar av, rett før tettstaden Brydalen, er det 13 km på grusveg innover fjellet (mrk: det er bomveg). Det er ikkje å tilrå å køyre med altfor store bilar innover, for sjølv om vegen i seg sjølv ikkje var så ille, så var det få utkøyrsler for møtande trafikk. Og det kan jo bli ganske drygt å måtte rygge 5-6 kilometer... Det gjekk heldigvis greitt for oss i bubilen - vi slapp å møte bilar. Men det var faktisk ganske bra med turistar som tok vegen opp dit, så risikoen for møtande trafikk er definitivt til stades!


Klikk her for DNT sin eigen omtale av hytta, tilkomst og turmogelegheiter.


Noko anna spanande med Rausjødalen, er at rett ved DNT-hytta ligg Europa sitt første fellesmeieri nord for alpane. Her blei det laga sveitserost allereie i 1856. I dag er bygningen restaurert, og husar eit spanande meierimuseum og ein triveleg kafè. I tillegg er det eit nyopna galleri, og det er laga nautrstiar for barn og det er også høve til å få helse på "Dei tre bukkene bruse", Høne-Pøne, Hane-Pane, kaniner og den lille kalven som ikkje ville teljast. Det er også mogeleg å få ri på ein liten shetlandsponny.
Dei har opent kvar dag frå byrjinga av juli til byrjinga av august. Sjå også Rausjødalen sine eigne heimesider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!