lørdag 1. august 2009

På besøk i DNT-hytte: Todalshytta


Onsdag 29. Juli-09 tok vi ein avstikkar frå Surnadal på vegen vår austover, og køyrde i staden sørover i retning Sunndalsøra. Målet vårt var Todalen og inn til ein stad som heiter Kårvatn. Todalen er kjent for å ha det reinaste og klåraste vatnet i heile landet.

Vel framme i Todalen, oppdaga vi at det låg ei turlagshytte tilhøyrande Kristiansund og Nordmøre turistforening (KNT): Todalshytta. Så den måtte vi sjølvsagt inspisere. Det vart for øvrig Sanna Oliva sitt første besøk på ei DNT-hytte!

Todalshytta ligg berre 50 m.o.h. Den er betjent frå midten av juni til 1. September. Ellers er det eit ubetjent kvarter med 4 senger i Isbua der du kjem deg inn med DNT-nøkkel. Hytta har elles 32 senger på to- og tresengs rom. Og det er bilveg heilt fram.

Todalshytta er knytt til rutenettet i Trollheimen via Innerdalen eller Kårvatn/Trollheimshytta. Du kan t.d. gå ein tur gjennom Bjøråskaret over til Innerdalen, og tilbake til Todalen gjennom Snekkardalen neste dag. Eller kan du velje mellom utallige dagsturar, og ha hytta som base.

Er du fiskeinteressert, er det mange mogelegheiter i alle fjellvatna og -elvane, eller du kan prøve å få storfangst i elva Toåa som renn like nedanfor hytta.

Om du likar blomar, så er det kort veg til Svinviks arboretum der m.a. meir enn 200 ulike rododendronsortar står i full blomst i mai-juni. Hytta ligg elles på ein svært så fredeleg stad, så det er ein god plass å finne roen på!

Todalshytta har absolutt sitt særpreg, og vart opprinneleg bygd av engelskmannen Ethelbert Lort-Phillips - ein velståande engelskmann og ivrig sportsfiskar. Den vart brukt til å gje laksefiskarane standsmessig losji og forpleining på byrjinga av 1900-talet. Under krigen vart hytta brukt av tyskarane, og i 1947 vart hytta kjøpt av KNT.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Eg vert veldig glad om du har lyst til å leggje igjen ein kommentar når du har vore innom bloggen min! Og kom gjerne med spørsmål om turar og turmål :)!